Bag2School op bezoek in Senegal #2

Naast ons bezoek aan de tweedehands kleding markten in Senegal vonden we het belangrijk ook een bezoek te brengen aan een typische Sengalese school. In Nederland werken wij veel samen met scholen en we vinden het interessant om te kijken hoe het er in Senegal aan toe gaat.

We gaan lopend naar de school en onderweg genieten wij van de chaos, van vriendelijke mensen en van de heerlijke zon. Wanneer we aankomen bij het schooltje hebben de kinderen net pauze. Ze zitten buiten op plastic stoelen, te eten en te drinken. De geiten en de kippen lopen er rond. De school is klein slechts twee lokalen, een dak van golfkarton. Buiten is er geen schoolplein, alleen maar zand, geen tegels. Geen klimrekken, schommels of speeltoestellen.

Binnen hangt er geen digibord, maar een ouderwets krijtbord. De kinderen krijgen Franse les. We worden gastvrij ontvangen en mogen binnen kijken en foto’s maken. Het is een particuliere school en bestaat nog niet lang. In 2016 gestart met 12 kinderen en nu zijn er al twee groepen met enthousiaste kinderen. Bij de reguliere scholen worden de salarissen van de leerkrachten regelmatig niet betaald. Vervolgens staken de leerkrachten en de kinderen krijgen geen les gedurende langere periode. De groepen zijn vaak te groot en worden opgesplitst. De ene helft van de groep krijgt ’s morgens les en de tweede helft ’s middags.

De kinderen lopen altijd naar school. Niet met papa of mama maar met broers/zussen, vriendjes/vriendinnetjes. Ze moeten vaak 3 kilometer of meer lopen voordat ze bij de school zijn. Wanneer ze thuiskomen is er geen tijd om te spelen en helpen ze in de huishouding met allerlei klusjes. Hout of water halen, helpen met koken, helpen op het land er is genoeg te doen.

De kinderen zijn blij met onze komst. We hebben Flip de Beer meegenomen. Welk kind in Nederland kent Flip de Beer niet! We hopen dat ze hier ook de traditie voort gaan zetten om Flip een aantal dagen mee naar huis te nemen. Uiteraard hebben we hem nog even in een leuke Afrikaanse outfit gestoken. De kinderen vinden Flip super leuk. Een kindje schrikt zo van onze komst, ze is niet gewend om blanke mensen te zien. Ze wordt liefdevol opgetild door haar juf en wij gaan snel door naar de andere groep.

De pauze is voorbij, iedereen neemt zijn plastic stoel mee naar binnen en de les begint weer. Wij besluiten een gift over te maken voor deze school, want een ding is duidelijk wij mogen deze kinderen niet vergeten.

Bedankt scholen, leerkrachten, ouders, leerlingen, vrijwilligers, verenigingen en stichtingen voor de vele ingezamelde kilo’s want dankzij u hebben deze kinderen een betere toekomst!

--Natascha & Jeroen