Bag2School Op bezoek in Senegal, Afrika

Half december begint ons avontuur in Gambia. Vanuit Gambia reizen wij door naar Senegal. Waar het in Gambia nog redelijk toeristisch is valt dit in Senegal mee. Het is heerlijk weer, zo’n 30 graden, daar kunnen wij wel aan wennen.

Met de taxi reizen wij naar Senegal. Wat een heerlijk chaos. Er rijden zelfs ezelkarren, we kijken onze ogen uit. Veel groen, veel mangrovebomen en natuurlijk palmbomen.

De stranden zijn supermooi, je waant je in een bounty paradijs en het is er heerlijk rustig.

We lopen door het stadje op zoek naar kleding winkeltjes of kraampjes. Het is lekker druk en er zijn tal van winkeltjes. Al snel zien we een kledingwinkel, er zijn er genoeg. De winkeltjes zijn klein en vaak ligt er golfkarton op het dak. Veel hebben een kraampje langs de weg en pakken hun boeltje ’s avonds weer op. Om de volgende dag met goede moed weer plaats te nemen. De kleding is netjes gesorteerd, broeken bij broeken, een hele verzameling gebruikte schoenen. De shirts liggen in een bigbag. Het zijn er genoeg.

We spreken een aantal ‘winkeliers’ om te vragen wat zij er zelf van vinden dat er zoveel tweedehands kleding wordt aangeleverd vanuit het Westen. De mensen zijn erg blij. Ze kopen voor hen relatief goedkope kleding, wat per 55kg ingekocht wordt voor een goede bulkprijs. Vervolgens wordt het per stuk weer verkocht. Zo verdienen ze elke dag een inkomen om van te leven en hebben ze constant werk.

Tien jaar terug waren er maar weinig kledingwinkeltjes, maar nu zijn er genoeg te vinden. De kleding wordt veel gekocht door de lokale bevolking. Je ziet ook nog wel traditionele Afrikaanse kleding maar steeds meer klanten weten de weg te vinden naar de kledingkraampjes of winkeltjes met onze kleding.

We hebben veel foto’s gemaakt om jullie een beter beeld te geven van hoe zo’n kledingmarkt er dan precies uitziet in Afrika. Uiteraard is dit nog maar een gedeelte van waar de kleding verkocht wordt. Binnenkort volgen er videos van ons bezoek aan een tweedehands kledingzaak in Polen, weer een geheel andere omgeving.

- Natascha & Jeroen