Tips voor het opruimen van je kledingkast

Het is weer die tijd van het jaar, tijd om op te ruimen! De zomer is voorbij en het wordt hoog tijd om nu toch echt die shirtjes van 3 jaar geleden een keer de deur uit te doen. Nee, er gaat geen gelegenheid komen waarbij je ze nodig gaat hebben... Je hebt de meeste dingen al een jaar niet gedragen en misschien zelfs wel langer. Dus we gaan die garderobe eens flink uitruimen. Zo creëer je tenslotte weer ruimte voor nieuwe kleding!

Wij geven je een aantal tips om het opruimen een stuk makkelijker en zélfs leuker te maken.

1. Opruimen kan ook samen

Een beetje hulp bij het opruimen kan geen kwaad. Nodig een vriendin uit om je te helpen, maar zorg er wel voor dat ze eerlijk tegen je is! Staat iets niet bij je? Dan moet het gewoon de deur uit. Met wat leuke muziek op de achtergrond en een lekker hapje en drankje kom je samen een heel eind.

2. Wees voorbereid

De meest handige manier om het opruimen een beetje overzichtelijk te houden is door je kleding in vier categorieën op te delen: weggooien, houden, twijfel, verkopen/doneren. Zet daarom vier dozen of tassen neer en label ze. Vanuit daar kun je makkelijker keuzes maken.

3. Verdelen

Oke het verdelen is begonnen, maar waar baseer je je verdeling op? Je moet streng zijn voor jezelf en van tevoren regels vaststellen, zodat je er later niet meer op terug kunt komen. Is je kleding stuk? Dan moet het weg tenzij het zoveel waarde voor je heeft dat je het wilt laten maken. (hmm misschien toch nog een vijfde stapel toevoegen dan?) Is de kleding te klein, te groot of is het gewoonweg de verkeerde pasvorm? Dan doneer of verkoop je het. Hetzelfde geldt voor kleding die je al een jaar niet meer hebt gedragen, maar niet stuk is. Wat stop je in de doos met 'houden'? Alleen kleren die je goed passen en die je in het afgelopen jaar nog hebt gedragen of kledingstukken die emotionele waarde voor jou hebben.

4. Schoonmaken

Dit is het perfecte moment om eindelijk eens de kast zelf ook schoon te maken. Nu is hij helemaal leeg en klaar om weer in te ruimen!

5. Twijfel, twijfel, twijfel..

Er blijven toch altijd een paar kledingstukken liggen waar je nog geen afscheid van durft te nemen. Handige tip! Hang ze weer terug in de kast, maar leg ze op een aparte stapel of hang de haak van de hanger omgedraaid. Als je het kledingstuk in het komend jaar nog gebruikt dan leg je het tussen de rest van kleding of draai je de haak weer om. Zo weet je volgend jaar precies welke kleding je nog steeds niet hebt gedragen in de tussentijd.

6. Weggooien, doneren of verkopen

De kleding die weggegooid moet worden, kun je in een speciale kledingcontainer stoppen. De kledingstukken die nog gedragen kunnen worden, maar die je zelf niet meer wilt hebben, kun je het beste doneren of verkopen. En daar komen wij in the picture! Organiseer een Bag2School inzamelingsdag met je school, vereniging of instelling en verdien geld met de kleding. De kleding wordt vervolgens verkocht in gebieden als Oost-Europa, Afrika en Azië waar jouw kleding een tweede leven krijgt!